Väitöskirjaprosessin alkuvaiheessa voi tuntua siltä, että työ on varsin yksinäistä puurtamista, ehkä siksikin, ettei oikeastaan tunne muita tiedekunnassa yhtä aikaa väitöskirjaansa edistäviä kollegoita. Tiedämme hyvin väitöskirjan tekemisen vaativan aikaa, resursseja ja jaksamista. Välillä työn edistäminen voi tuntua raskaaltakin. Aktiivinen tutkijayhteisö on yksi merkityksellinen osatekijä työn edistämiseksi ja tohtoriopintojen loppuun saattamiseksi. Oppimista tapahtuu tehokkaasti vuorovaikutuksessa toisten kanssa ja väitöskirjan tekeminen on mitä suurimmassa määrin oppimisprosessi. Tutkijayhteisön tuki on merkityksellistä, sillä sen tarjoama tiedollinen ja emotionaalinen tuki pienentävät riskiä keskeyttää opinnot ja lisäksi aktiivinen tiedeyhteisö tukee nopeampaa valmistumista. (Pyhältö 2019.) Tutkijayhteisöön pitää uskaltaa sujahtaa mukaan ja nauttia sen imusta läpi koko prosessin. Väitöskirjaprosessin aikana muodostunut aktiivinen yhteisö on läsnä väitöskirjan valmistumisen jälkeenkin.  

Tampereelle muodostui 2010-luvulla yhtä aikaa tohtoriopintojaan tekevistä ja väitöskirjan parissa työskentelevästä joukosta varsin tiivis ja aktiivinen tiedesiskojen ryhmä. ‘Tiedesiskot’ tarkoitti jo silloin, ja tarkoittaa edelleenkin vertaistukea antavaa epävirallista tieteentekijöiden ja –soveltajien ryhmää. Ryhmässämme vallitseva yhteen kuuluvuuden tunne auttoi meitä työstämään sinnikkäästi tutkimuksiamme eteenpäin ja valmiiksi asti. Saimme jakaa onnistumisen kokemukset yhdessä, jokainen hyväksytty osajulkaisu kannusti toisia eteenpäin. Toisaalta jokaisen pettymykset jaettiin myös yhteisesti, kun lehdessä ei ‘ymmärretty’ tutkimustuloksia oikein. ‘Tiedesiskot’ auttoi meitä myös saattamaan väitöskirjamme valmiiksi varsin kohtuullisessa aikataulussa.

Olemme kulkeneet samanlaista polkua tohtoreiksi ja meillä kaikilla on yhteinen ymmärrys siitä, mitä tohtorin tutkinto antaa ja mitä sen loppuun saattaminen vaatii. Samaan aikaan väitöskirjan tehneinä ja väitelleinä tunnemme toistemme ilot ja vastoinkäymiset parhaiten. Edelleen iloitsemme toistemme saavutuksista, niin uusista haasteista urillamme kuin pikkuhiljaa kertyvistä dosentuureista. Välillemme rakentunut luottamus mahdollistaa edelleen kaikenlaisten asioiden kysymisen. Voi olla, että tarvitsemme kielentarkastajan tai graafikon yhteystietoja tai apua analyysien tarkasteluun. Tiiviistä yhteisöstämme viestii myös se, että vaikka teimme hyvin eri aiheisiin liittyvät väitöstutkimukset, niin tänä päivänä monet meistä tekevät tutkimusta jollakin tapaa yhdessä.

Kaikki toimintamme ei toki keskity vain tieteeseen. Yhteiset kulttuurimatkat tai saunan lauteille istahtaminen ovat tänä päivän yhtä tärkeä osa meidän yhdessä oloamme kuin tieteeseen liittyvät ja akateemisen tutkinnon jälkeiseen työelämään liittyvät pohdintammekin. Tavatessamme ystävyys, yhdessä tekeminen, ilo ja jälleennäkemisen riemu ovat aina käsin kosketeltavia asioita.  

Tiedesiskot työskentelevät tällä hetkellä laajasti terveydenhuollon eri organisaatioissa johtamassa ja edistämässä tutkimuksen sekä osaamisen vahvistumista yhteiskunnassamme. Tiedesiskojen puolesta tekstin kirjoitti Riikka Ikonen ja Pia Keiski. Kuvien käyttöön on kaikkien lupa.

Lähde:

Pyhältö, K. (2019). Tiedeyhteisön merkitys tohtorikoulutettavalle. Tieteessä tapahtuu, 37(6). Noudettu osoitteesta https://journal.fi/tt/article/view/87256